Czy wino produkuje się jedynie z winogron?

Mylne jest przekonanie, że najlepsze wino może powstać jedynie z winogron. Oczywiście jest to tradycja, której nie można odmówić jakości, ale nie jest to jedyny owoc, z którego powstają te popularne trunki. Dobrej jakości wino może powstać również z jabłek, ryżu, czy też śliwek tak jak japońskie wino choya. Słynąca z sake Japonia ma w zanadrzu wiele godnych uwagi alkoholi, ale dla koneserów wina to choya będzie tym najtrafniejszym wyborem.

Słodkie, ale orzeźwiające

Choya powstaje inaczej niż tradycyjne wino, i to nie tylko ze względu na używane do wyrobów owoce, ale również ze względu na sposób wydobycia z nich smaku. Winogrona muszą odpowiednio długo fermentować, aby wytworzyły alkohol i charakterystyczny smak. Choya natomiast powstaje poprzez zalanie zielonych, japońskich śliwek wódką, która macerując je przez odpowiednio długi czas, jest w stanie stworzyć tak charakterystyczny trunek, jakim jest choya np. https://www.iconselection.pl/pl/p/CHOYA-ORIGINAL-GREEN-0%2C5L-WINO-SLIWKOWE/271.

Wino choya i jego aromat

To, że zalewane mocnym alkoholem są zielone śliwki, czyli niedojrzałe, nie pozostaje bez znaczenia. Cytrusowy aromat, który dzięki temu charakteryzuje ten trunek, jest wyjątkowo orzeźwiający, a migdałowo-marcepanowy smak doskonale pobudza apetyt. Wino podane w schłodzonej wersji rewelacyjnie spisze się jako aperitif, który zaostrzy oczekiwanie naszych gości na posiłek. Wino śliwkowe oferowane w takiej postaci ma idealnie wyważony, słodki smak, który wpasuje się zarówno w gusta osób dosyć powściągliwych, jak i tych wolących raczej wina półsłodkie. Japoński styl alkoholowy w tym wydaniu jest wyjątkowo subtelny i zachęcający.